Home / Siste nytt / God Påske

God Påske

Fjellvettreglene og påske!

Fjellvettreglene ble introdusert på bakgrunn av en rekke ulykker som skjedde påsken 1967, da 18 personer omkom i fjellet. Etter denne påsken satte Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening ned et utvalg som skulle drive forebyggende arbeid. Som et resultat av dette ble kampanjen «Aksjon fjellvett» lansert under mottoet «Velkommen til fjells – men ta ansvaret selv». 
Fjellvettreglene ble revidert og relansert, og det ble satt i gang kampanjer for å spre kunnskap om fjellvett gjennom mediene og trykksaker. Aksjonen fikk stor oppmerksomhet, selv om enkelte kritiserte organisasjonene for å skremme folk fra fjellet.
Pass godt på deg selv i påsken!
De vanligste skader man kan pådra seg i påskefjellet er bruddskader i rørknokler, forstuinger, noen kuttskader, hodeskader, generell nedkjøling og frostskader. Brannskader er også vanlig fordi man undervurderer påskesolen og glemmer å smøre seg med solfaktor. Dette er eksempler på ulike type skader Røde Kors må håndtere under hele påskesesongen. Har du med deg det rette førstehjelpsutstyret og er forberedt på langturer? Det er viktig at du som påsketurist tar dine forhåndsregler før du legger ut på tur.
Røde Kors førstehjelp vil benytte anledningen til å ønske deg og dine en riktig fin påskefeiring. Husk å ringe 1-1-3 dersom de hender en ulykke, eller om du er i tvil om hva du skal gjøre.
Fjellvettreglene
1. Legg ikke ut på langtur uten trening.
2. Meld fra hvor du går.
3. Vis respekt for været og værmeldingene.
4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
5. Lytt til erfarne fjellfolk.
6. Bruk kart og kompass.
7. Gå ikke alene.
8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og grav deg ned i tide.

About danroger

Check Also

Årsmøte